9.2 gemiddelde score uit 34 reviews

Op werkdagen voor 18.00 uur besteld, vandaag verzonden

Gratis verzending voor bestellingen boven de €25 !

Gratis retour voor bestellingen boven de €75 !

 

6 tips om je fiets te onderhouden

16 May 2022
6 tips om je fiets te onderhouden

6 tips om je fiets te onderhouden

16 May 2022
6 tips om je fiets te onderhouden

6 tips om je fiets te onderhouden

16 May. 2022
TEKST / BBB CYCLING | FOTO'S / BBB CYCLING

Waarom je een fiets aanschaft verschilt van persoon tot persoon. Sommige gebruiken de fiets om naar werk toe te gaan, anderen om te sporten of recreatieve tochten te fietsen en dan is er de competitieve fietser die de fiets gebruikt om te koersen. Wat je reden ook is, je fiets onderhouden is cruciaal want een goed onderhouden fiets gaat jaren mee.

1. Smeer in en maak je ketting schoon

Het allerbelangrijkste is dat je je fietsketting na elke rit schoonmaakt om het overtollige vuil op je ketting te verwijderen. Dit zijn precies de componenten die je ketting zullen doen slijten. Als je het gruis op je ketting laat zitten, werkt het als een slijppasta, dat is niet wat je wil.

Hoe je je ketting het beste kan insmeren is afhankelijk van het soort smeermiddel dat je gebruikt (dry lube, wet lube of wax). De meeste smeermiddelen geven een richtlijn op de verpakking aan.

2. Check regelmatig je ketting op slijtage

Het is verstandig om zo nu en dan je ketting op slijtage te controleren. Gebruik voor deze controle een fietsketting slijtagemeter zoals de kettingchecker. Met dit gereedschap zie je precies wanneer de ketting vervangen moet worden.De meeste mechaniekers geven aan je ketting tussen de 3000 km en 5000 km te vervangen. Dit ligt aan een aantal factoren zoals, hoe vaak je je ketting schoonmaakt, het weer, maar ook of je vaak schakelt. Het vervangen van je ketting zal ervoor zorgen dat andere, duurdere, aandrijvings-componenten langer mee zullen gaan. We raden aan één keer per maand de status van je ketting te checken.

3. Vet de boutjes in

Alles wat je frame in gaat zoals schroefjes, pedalen, zadelbuis enz. moeten af en toe opnieuw ingevet worden. De reden is dat die door corrosie en roest vast kunnen gaan zitten en op de duur hinderlijk kunnen gaan piepen. Daarom raden we aan om twee keer per jaar een goede “fiets check” te doen en deze onderdelen in te vetten.

Om de schroefjes van je fiets los te draaien raden we aan om een set inbussleutels zoals de Hex T Set te gebruiken. Deze set bevat alle inbussleutels die je nodig hebt. Voor het vastdraaien van de boutjes kan je het beste een torx-sleutel gebruiken die exact het aantal Newton meters aangeeft. Zo draai je nooit een boutje te hard aan. Dit is vooral erg belangrijk bij carbon frames.

4. Check je remblokken

Velgremmen en schijfremmen, ze hebben allebei remblokken en zullen slijten. De ene keer sneller dan de andere keer, afhankelijk van de weersomstandigheden, het type remblokken en hoe vaak je remt. Wat velgremmen betreft, is het makkelijk om met het blote oog te zien of je ze moet vervangen. Echter, schijfremblokken kunnen het beste verwijderd worden om te zien of er nog genoeg remmateriaal op de blokken zit.

Je kunt hiervoor een inbussleutel uit de Hex T Set gebruiken. En pas op, raak nooit het oppervlak van de remblokken aan. Je vingers zijn meestal wat vettig en je wil geen vet op je schijven overbrengen. Het zal je remmen laten piepen en het vet zal moeilijk te verwijderen zijn. Heb je toch per ongeluk je remblokken aangeraakt, schuur ze dan een beetje op om het vet te verwijderen.

5. Kijk je aandrijving na

Cassettes, derailleurwieltjes en kettingbladen hoeven niet zo vaak worden vervangen als je ketting. Toch is het goed om deze onderdelen in de gaten te houden. Je weet dat je je cassette moet vervangen als je ketting begint over te slaan. De vuistregel is, wanneer je je cassette vervangt, vervang dan ook je ketting.

Het is makkelijk om te zien wanneer je je derailleurwieltjes en/of kettingbladen moet vervangen. Ze worden namelijk puntig/ scherp. Wanneer je nieuwe derailleurwieltjes koopt, is het belangrijk om te weten hoeveel versnellingen je hebt (10, 11, of 12) zodat je de juiste aanschaft. Hetzelfde geldt voor de maat kettingbladen. Er zijn veel soorten en maten, zorg ervoor dat je de juiste kiest. Op de meeste kettingbladen staat het genoteerd zoals bijvoorbeeld 52-36, oftewel maat buitenblad en maat binnenblad.

6. Het vervangen van banden

Zoals bij alles wat er op je fiets draait, moet er ook rekening gehouden worden met de banden. Hoe meer je fietst, hoe sneller je onderdelen moet vervangen (logisch toch?). Wanneer de draad van je buitenband begint te slijten, of het rubber van je buiten- of binnenband begint te barsten is vervanging nodig. Je kan dit eerder opmerken wanneer je buitenband in het midden begint af te vlakken of je regelmatig lek rijdt. Dit is al een eerder teken die aangeeft dat het tijd is om je banden te vervangen. Onze superhandige tool, de EasyTire, maakt het je enorm gemakkelijk om je banden te vervangen. Je haalt je oude fietsbanden er  in ‘no-time’ af en legt de nieuwe er zo op. Je handen zullen je dankbaar zijn!!