9.2 gemiddelde score uit 25 reviews

Op werkdagen voor 18.00 uur besteld, vandaag verzonden

Gratis verzending voor bestellingen boven de €25 !

Gratis retour voor bestellingen boven de €75 !

 

Tjerk’s Bohemian Border Bash race

19 May 2022
Tjerk’s Bohemian Border Bash race

Tjerk’s Bohemian Border Bash race

19 May 2022
Tjerk’s Bohemian Border Bash race

Tjerk’s Bohemian Border Bash race

19 May. 2022
TEKST / BBB CYCLING | FOTO'S / BBB CYCLING

De Bohemian Border Bash race is een route van 1300 km, zelfvoorzienend, lange-afstand en offroad fiets competitie in de Bohemen. Twee van onze collega’s, Tjerk Bakker en Jan Kees Pennings, werkzaam in de productontwikkeling en marketingafdeling doen mee.

We waren super benieuwd naar hun voorbereiding en tactiek over hoe je het best een lange-afstandsrace zoals de Bohemian Border Bash kunt aanvliegen. Lees hier de antwoorden.

1. Introductie

Naam: Tjerk Bakker
Functie: Senior Product Manager
Fiets: Niner RLT9

2. Allereerst, hoe staat het met de spanning?

Valt mee. 1,5 week van te voren is er weinig meer te trainen. Dus het is nu spullen pakken en uitzoeken hoe ik de fiets precies ga opbouwen. Uiteraard nog wel even een testritje doen als alles op de fiets zit maar verder vooral goed uitrusten van te voren.

3. Hoe is jouw voorbereiding geweest?

Ik mag wel zeggen niet optimaal. Als vader van twee jonge kinderen en met een fulltime baan kan je niet zomaar even trainen. Laat staan lange afstanden waarbij je hele dagen van huis bent.

Om een idee te geven. De BBB race is 1300 km en dat is ook ongeveer het aantal km'ers dat ik dit jaar heb gemaakt. Maar ik heb wel een aantal lange ritten gemaakt en dat viel zeker niet tegen.

4. Je bent geen nieuweling als het gaat om ultra endurance races, welke heb je in het verleden gedaan?

De afgelopen jaren heb ik 2x Race Around the Netherlands gereden en de Torino Nice rally (geen race maar wel lange afstand).

In de jaren daarvoor heb ik zelf diverse lange-afstands tochten gemaakt. Zo heb ik op mijn 20e solo 2200km door Noorwegen gefietst en een keer in een week naar Barcelona gereden vanuit Nederland. 

Het gaat mij om uitdagingen aangaan en persoonlijke grenzen opzoeken, al dan niet in een race.

5. Wat heb je geleerd over jezelf en hoe je zo’n race het beste aanvliegt?

Als je wel eens over een fysieke grens bent gegaan leer je daar heel veel van. De truc is om niet over je grens heen te gaan om dag in dag uit constant te kunnen presteren. Vaak is de 1e dag ook erg cruciaal. Je moet je niet gek laten maken als anderen harder rijden. Je moet je eigen tempo vinden en in een ritme zien te komen. Constant rijden is belangrijker dan hard rijden. 

En verder gaat het zoals het gaat. Er komt altijd wel een keer tegenslag en dat moet je gewoon accepteren en je daaraan aanpassen. Dat is ook zo mooi aan een self-supporting race. Je moet je eigen boontjes doppen. Het is niet perse de beste fietser die wint maar degene die het meest constant fietst en zich het best aanpast aan de omstandigheden.

6. Wat is jouw sterkste punt tijdens een race zoals de Bohemian Border Bash Race?

Je moet kunnen afzien en jezelf blijven pushen. Om veel afstand af te leggen moet je blijven gaan en blijven bewegen. Alleen stoppen als het echt noodzakelijk is.

Dat betekend ook elke dag lang doorgaan en weer vroeg op om verder te gaan, hoe lekker je matje (of hotelbed) ook ligt. Tijdens mijn vorige races ging dat altijd wel goed en kon ik ondanks vermoeidheid elke dag constant presenteren.

7. Welke producten neem je mee?

Zo min mogelijk en zoveel mogelijk van BBB uiteraard. Voor ultra-races maak ik altijd een paklijst. Een aantal items neem ik iedere trip mee. Omdat ik weet dat ik ze nodig ga hebben en uiteraard hebben die producten zich al bewezen. Verder pas ik mijn paklijst aan aan het type rit, de afstand en de omstandigheden. Lichtgewicht is hierin belangrijk maar pakvolume nog meer. Het moet wel overal in passen natuurlijk.

Daarnaast ga ik veel nieuwe producten testen. Als product manager zit ik midden in de ontwikkeling van nieuwe fietsproducten en wat is er beter dan zelf alles te testen. Maar welke producten dat zijn kan ik natuurlijk niks over zeggen. ;)

8. En om het af te sluiten, wat is je doel voor de race?

Mijn 1e doel is om überhaupt te finishen, mocht dat lukken dan graag in 5 dagen. En als er een klassement van wordt gemaakt ben ik graag de snelste full-time werkende vader. ;)