9.2 gemiddelde score uit 35 reviews

Op werkdagen voor 18.00 uur besteld, vandaag verzonden

Gratis verzending voor bestellingen boven de €25 !

Gratis retour voor bestellingen boven de €75 !

 

De Maestro helm

1 July 2019
De Maestro helm

De Maestro helm

1 July 2019
De Maestro helm

De Maestro helm

01 Jul. 2019

Hoe een nieuwe helm van schets naar eindproductie gaat

TEKST // JACK THOMPSON | FOTO'S // BBB CYCLING

Je hebt aerohelmen en lichte helmen. Elk heeft zogenaamd allerlei voordelen. Maar natuurlijk is de belangrijkste taak van een helm om je hoofd te beschermen bij een ongeluk. Helmfabrikanten beweren altijd dat hun nieuwste helm de beste is. Dankzij het aerodynamische voordeel of omdat dit de helm is die het laagste gewicht heeft (tot groot plezier van de gewichtsnerds!).

De Maestro

Het topsegment helmen van de bekende merken, waar prijzen van meer dan 250 euro de norm zijn, is voor veel klanten onbetaalbaar. Maar hier wordt het interessant. Wat als iemand je zou zeggen dat BBB, een Nederlands fietsmerk, een helm heeft ontwikkeld en geproduceerd met de meest geavanceerde technologie en dat voor slechts de helft van de prijs? Je zou waarschijnlijk lachen en denken: “dat zal wel”.

Het gekke is... het is echt zo. Toen ik vorig jaar het hoofdkantoor van BBB Cycling in Nederland bezocht, werd me een geheimpje verteld. Terwijl hun concurrenten jaar na jaar nieuwe helmen op de markt brengen, heeft BBB de afgelopen jaren in alle stilte gewerkt aan één van hun meest opwindende projecten ooit. Maak kennis met de Maestro.

De Maestro

Het ontwerpen van een toonaangevende helm

In navolging van het succes van de helmen Icarus en Falcon, die de professionals van teams als Vacansoleil, Équipe cycliste Groupama–FDJ en Wanty-Gobert Cycling Team in de afgelopen vijf jaar gedragen hebben, zag BBB de unieke kans om met veel zorg een toonaangevende helm te ontwerpen die een indrukwekkende ventilatie (voor warme dagen en klimmen) combineert met aerodynamica van wereldklasse (voor vlakke, snelle ritten) en dat voor een fractie van de prijs van andere fabrikanten.

Dankzij de feedback van onder anderen Arnaud Démare, Ramon Sinkeldam en de rest van het Équipe cycliste Groupama–FDJ Team is voor BBB bijna het moment aangebroken om dit adembenemende staaltje ingenieurschap los te laten op de consumentenmarkt en dat tegen prijzen die ongezien zijn in deze klasse van hoofdbescherming.

De Maestro

Van schets naar eindproductie

Hoe ontwikkelt het Leidse R&D-hoofdkwartier van BBB een nieuwe helm als de Maestro precies, en hoe wordt het concept vertaald van schets naar de eindproductie?

Eerst onderzoekt het getalenteerde R&D-team de vraag naar een nieuw product. In het geval van de Maestro was de grootste motivatie: de vraag naar een erg goed ventilerende helm die tegelijk zeer aerodynamisch is en op de markt kan worden gebracht voor minder dan 100 euro.

Vervolgens gaat het team na hoe het waarde kan toevoegen zodat de producten die ze ontwikkelen zich onderscheiden van de concurrentie.

De Maestro

Zijn de ontwerptekeningen af (daar kunnen vele maanden hard werk aan voorafgaan), dan worden ter plaatse verschillende 3D-modellen geprint zodat de werkelijke grootte en vorm kan worden beoordeeld en aangepast. Veel helmen zien er op het hoofd van een renner uit als een paddenstoel. BBB stelt alles in het werk om dit te vermijden. In het geval van de Maestro geven de oplopende lijnen en het lage profiel zelfs het tegengestelde effect.

Na de 3D-modellen komen de eerste echte prototypes (vaak in opmerkelijke patronen en kleuren). Ook in deze fase wordt zowel intern als met de profrenners uitgebreid overlegd om een perfecte pasvorm te verkrijgen. Dan wordt de helm in de loop van maanden in verschillende omstandigheden aan praktijktesten onderworpen en verfijnd.

De Maestro

Klaar voor de test

In de volgende fase wordt de helm uitgebreid getest op de veiligheid. De Europese normen halen is doorgaans geen probleem; de andere normen soms wel - de Amerikaanse CPSC en de Australische tegenhanger ervan hebben immers heel andere testmethodes. Daarom zijn veel helmen niet verkrijgbaar op de Australische markt.

Zijn de testen voltooid, dan gaat het eindproduct in de productiefase en wordt het aan de verschillende markten geleverd.

De Maestro

Het eindproduct

Het hierboven beschreven proces ziet er makkelijk uit, maar in de praktijk gaan er soms jaren overheen. Zeker in het geval van de Maestro, die aan drie voorwaarden moest voldoen. Neem nu een aerohelm: gewoonlijk moet die alleen aerodynamisch zijn. Maar zoals gezegd moest de Maestro zowel goed geventileerd zijn als aerodynamisch en voordelig. De meeste fabrikanten zouden dan ook drie verschillende helmen gemaakt hebben. Dat verklaart de langere ontwikkelingsfase van de Maestro.

Op het moment van mijn bezoek kon ik de Maestro niet op de weg testen. Ik kon de helm wel passen in de hoofdvestiging van BBB en kan met mijn hand op het hart zeggen dat het een erg puik ding is. Tegenwoordig ga ik al mijn fietsuitdagingen aan met dit kunstwerk op mijn hoofd. De helm zal leverbaar zijn in een scala van kleuren.