9.3 gemiddelde score uit 31 reviews

Op werkdagen voor 18.00 uur besteld, vandaag verzonden

Gratis verzending voor bestellingen boven de €25 !

Gratis retour voor bestellingen boven de €75 !

 

Koopgids | Binnenbanden
ETRTO ETRTO

Maat - ETRTO ( Industrieel )

De European Tyre and Rim Technical Organisation (ETRTO) is een internationaal instituut die de maten van wielen heeft gestandaardiseerd. De ETRTO maten zijn heel precies omdat ze gebaseerd zijn op de diameter van de velg in plaats van de buitenband. Een voorbeeld hiervan kan zijn: 42-622. Hierbij staat het eerste nummer voor de breedte en hoogte van het wiel in mm en het tweede nummer is van de diameter van de velg in mm.

Welke binnenband past om mijn wiel?

Wanneer je de ETRTO code van het wiel hebt kun je de maat van de binnenband die je nodig hebt bepalen. Omdat binnenbanden erg rekbaar zijn kun je ze makkelijk op verschillende breedtes en soms zelfs verschillende wiel diameters gebruiken. Sommige binnenbanden laten een 28-622/630 of zelfs een 20/28-622/630 zien. Deze nummers laten een rij aan diameters en wiel breedtes zien waarin de binnenband past.

Wheel size Wheel size

Maat - mm ( Race )

Deze maat lijkt veel op de ETRTO maten maar worden voornamelijk voor racefietsen gebruikt. Net als het ETRTO systeem wordt de diameter van de velg gebruikt. Bijvoorbeeld 700 X 25C kan een maat zijn. Het eerste nummer is hierbij de diameter van de buitenband in mm en het tweede nummer is de breedte van de band in mm.

Inch

Maat - Inch (") ( MTB )

Bij de klassieke methode om een binnenband op te meten wordt gebruik gemaakt van inches. Vandaag de dag wordt deze maat vooral gebruikt in de MTB wereld en in de Verenigde Staten. Dit is hoe het werkt: de maat is opgebouwd uit 2 of 3 elementen. Denk altijd aan de diameter van het wiel diameter en de breedte van de band. Soms komt hier een derde maat bij en dat is de hoogte van de band. Een voorbeeld hiervan kan zijn 28X1½ of 28x1½x1¾. Het eerste nummer is een oude maat van de diameter van de buitenband. Het tweede nummer is de breedte van de band en de hoogte van de band is de derde. 

Presta ventiel

Presta ventiel / FV

Voor het Presta ventiel (ook wel Frans ventiel genoemd) gebruiken wij de  afkorting FV. Dit type ventiel wordt voornamelijk gebruikt op race en toerfietsen. Een binnenband met dit type ventiel is geschikt voor pompen met hoge druk. Wanneer je een binnenband met dit type ventiel gaat oppompen moet je hem eerst aan de bovenkant helemaal opendraaien om er lucht in te krijgen.

Binnenbanden met een Presta ventiel in ons assortiment zijn beschikbaar in verschillende lengtematen: 33 mm, 48 mm, 60 mm en 80 mm of een zogenaamde R-variant voor een opzetbaar verlengstuk.


 

Dunlop ventiel

Schräder ventiel / AV

Voor het Schräder ventiel (ook wel Auto ventiel genoemd) gebruiken wij de afkorting AV. Dit type ventiel is vooral bekend van het gebruik in autobanden maar wordt ook gebruikt voor fietsen. Type fietsen waarop deze ventielen gebruikt worden zijn mountainbikes en andere fietsen met brede banden. Dit type ventiel maakt het ook mogelijk om je band op te pompen bij een benzinestation zonder het gebruik van verlengstukken.

Binnenbanden met een Schräder ventiel in ons assortiment zijn beschikbaar in verschillende lengtematen: 33 mm, 48 mm, 60 mm en 80 mm.


Schräder ventiel

Dunlop ventiel / DV

Voor het Dunlop ventiel (ook wel het Nederlandse ventiel genoemd) gebruiken wij de afkorting DV. Dit type ventiel is bekend om zijn grote gebruik in Nederland. Op alle stadsfietsen en e-bikes in Nederland (en andere landen) gebruiken dit ventiel. Je kunt iedere willekeurige vloerpomp gebruiken om binnenbanden met dit type ventiel op te pompen.

Binnenbanden met een Dunlop ventiel in ons assortiment zijn beschikbaar in verschillende lengtematen: 31 mm en 40 mm. BV - gebogen ventiel.