9.2 gemiddelde score uit 35 reviews

Op werkdagen voor 18.00 uur besteld, vandaag verzonden

Gratis verzending voor bestellingen boven de €25 !

Gratis retour voor bestellingen boven de €75 !

 

Watch That Manual | Hoe pomp je een fietsband op?

24 March 2023
Watch That Manual | Hoe pomp je een fietsband op?

Watch That Manual | Hoe pomp je een fietsband op?

24 March 2023
Watch That Manual | Hoe pomp je een fietsband op?

Watch That Manual | Hoe pomp je een fietsband op?

24 Mar. 2023

TEKST / BBB CYCLING | FOTO'S / BBB CYCLING

Handleidingen, je krijgt ze vaak bij je nieuwe fiets, maar wie leest ze nou? En als je dat al doet, wat weet je er dan nu nog van? Precies! Daarom maakt BBB Cycling het je een stuk makkelijker met Watch That Manual! Je hoeft niets te lezen, want we laten je precies zien wat je wel, en wat je vooral ook niet moet doen aan je fiets. Hoe nice is dat?

Je banden oppompen, het lijkt het makkelijkste wat er is, maar er komt soms net iets meer bij kijken dan je denkt. Zo zijn er verschillende ventielen, pompen en is ook je bandenspanning niet altijd hetzelfde. Zeker als je ergens anders gaat fietsen is het goed om de verschillen te weten. In deze Watch That Manual laat ik je snel zien waar je rekening mee moet houden.

Wat heb je nodig

Verschillende type ventielen

Er zijn drie soorten ventielen: het Dunlop, Presta en Schräder ventiel. Het Dunlop, ook wel Nederlands of klassiek ventiel genoemd en kom je op de meeste stadsfietsen tegen. Het Presta (of Frans) ventiel kom je op de meeste racefietsbanden en mountainbike banden tegen en het Schräder ventiel kennen we vooral van de autobanden en soms ook op stadsfietsen.

Verschillende type ventielen

Verschillende pompkoppen

Door deze verschillende type ventielen hebben we dus ook verschillende type pompkoppen. Als jou pompkop twee verschillende openingen heeft, gebruik dan de grotere opening voor een Schräder ventiel en het kleinere gat voor een Presta en Dunlop ventiel. Vaak zit er een hendel op de pompkop om de pompkop op het ventiel vast te klemmen.

Verschillende type pompkoppen

Onderweg

Als je onderweg je banden op moet pompen zul je dit waarschijnlijk doen met een minipomp die je bij je hebt. Sommige minipompen hebben een vaste pompkop die je direct op het ventiel drukt. Andere hebben een pompkop die op het ventiel gedraaid moet worden en zijn door middel van een slang aan de pomp bevestigd voor maximaal gebruiksgemak.

Onderweg

Presta ventiel

Het Presta ventiel met zijn smalle en draaibare top wordt steeds populairder. Om de band op te pompen moet je eerst het ventiel opendraaien. Geef even een kort tikje op het ventiel om er zeker van te zijn dat lucht er makkelijk doorheen kan lopen en om vuil van het ventiel af te blazen. Vergeet niet om na het oppompen het ventiel weer dicht te draaien om te voorkomen dat de band langzaam leeg loopt tijdens je rit.

Kijk altijd goed uit dat je de kern van het Presta ventiel niet los draait als je een pompkop op het ventiel draait. Check achteraf altijd even of alles nog goed vast zit. Als de ventiel kern toch los komt, kun je deze gemakkelijk weer vast draaien met een klein ventielkern sleuteltje.

Presta ventiel

De bandendruk

Laten we het nu even over bandendruk hebben. Een grotere band heeft minder druk nodig dan een kleinere band, dat is de vuistregel. Aan de zijkant van je band staat geschreven hoeveel druk de band maximaal aan kan in bar en/of PSI. Om je een beetje een idee te geven, een gemiddelde stadsfiets heeft ongeveer 4 Bar nodig. Een wielrenfiets ergens tussen de 4 en de 8 Bar, en een gravel fiets of mountainbike vaak tussen de 2 en 3 Bar.

De GadgetGauge kan een handige tool zijn de exact de juiste bandendruk te krijgen. Daarnaast hebben we de speciale ValveKit met een breed assortiment aan verschillende adapters om verschillende dingen op te pompen zoals ballen, opblaasboten en zelfs zwembadjes.